Från idé till slutprodukt

Active Mama Bäckenbälte startade med ett behov som blev en idé som skulle bli en ny produkt på marknaden som skulle ge den gravida kvinnan med bäckensmärta smärtlindring.

Från idé till slutprodukt

Active Mama Bäckenbälte startade med ett behov som blev en idé som skulle bli en ny produkt på marknaden som skulle ge den gravida kvinnan med bäckensmärta smärtlindring.

Formgivare / grundare

Gertrud Blomstrand, fysioterapeut och industridesigner

Som fysioterapeut möter jag på kliniken dagligen människor med smärta. Några av dessa är patienter som har bäckensmärta i samband med graviditet. Själv som mamma till tre barn vet jag vilken påfrestning en graviditet är för kroppen. Samtidigt är kvinnan anpassad till just den processen men det kan vara olika för många kvinnor. Vissa kvinnor drabbas av foglossning eller s k bäckensmärta i samband med graviditet. Varför vet man inte riktigt. Jag kom att intressera mig för just denna patientgrupp.

Bakgrunden

Patienternas behov

Jag hade precis avslutat min utbildning till industridesigner efter att ha arbetat 21 år som fysioterapeut. Kombinationen av de två yrkena visade sig vara väldigt användbar. Patienterna på vår klinik sade sig inte vara nöjda med de bälten som fanns på marknaden; de hade svårt att hitta lämplig passform, många kände sig mer sjuka med bälte och de gav ofta inte den smärtlindring och stöd som efterfrågades. Då kom jag på idén att konstruera ett bäckenbälte som kvinnorna verkligen ville ha.

Produktutveckling

Aktiv under graviditeten

Bältet skulle sitta bra, stödja både ländrygg och bäcken, vara snyggt, smidigt och starkt och inte synas för mycket under kläderna. De flesta ville att det skulle sitta över underkläderna och under kläderna. En kombination av bälte och underkläder på ett sätt. Kvinnan kunde nu få en fungerande smärtlindring. Jag lade till smärtlindringsapparaten TENS som ett tillbehör. Nu kunde kvinnan vara aktiv igen. Bältet fick namnet Active Mama. Kvinnan kunde återuppta träningen, bryta sjukskrivningen och gå tillbaka till jobbet igen. Livskvaliteten förbättrades.